• +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Karađorđeva ulica 33, Bijeljina
  • +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Karađorđeva ulica 33, Bijeljina

Upravljanje javnim parkiralištima - organizacija

image

JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ d.o.o. Bijeljina – Služba za upravljanje javnim parkiralištima počela je sa radom u oktobru 2007. godine, kada je i stavljen u funkciju sistem naplate i kontrole parkiranja u Bijeljini.

Razlog uvođenja naplate i kontrole parkiranja u užem dijelu grada, gdje je smješten najveći broj javnih preduzeća i institucija koje su u službi građana, bio je da se tim građanima, kao i stanarima nastanjenim u užem području grada, omogući nesmetano parkiranje, odnosno spriječi bespotrebno zadržavanje na parking prostoru u dužem vremenskom periodu.

S tim u vezi, zadatak Službe za upravljanje javnim parkiralištima je da stvara i unapređuje kulturu parkiranja u gradu, prije svega kroz organizaciju i uređenje parkirališta, adekvatno obilježavanje parking prostora vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, modernizovanje sistema naplate parkiranja i sl.

Ukupan broj parking mjesta na kojima se sprovodi kontrola i naplata parkiranja je 855 uređenih i propisno obilježenih parking mjesta.

Obuhvat naplate parkiranja je podijeljen u dvije zone (crvena zona i plava zona).

Režim regulisanja trajanja parkiranja i u crvenoj i u plavoj zoni je režim bez vremenskog ograničenja sa naplatom parkiranja, i to:

  • radnim danom od 7-21 čas i
  • subotom u periodu od 7-15 časova.

Plaćanje parkinga se vrši parking kartom ili slanjem SMS poruke na posebne m-parking brojeve, što je omogućeno svim korisnicima mreža  mobilne telefonije M:tel, HTEronet i BHTelecom.

Kontrolu vozila na sedam sektora u gradu obavljaju za JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ d.o.o. Bijeljina radnici Preduzeća za zapošljavanje invalida „Patriot“ d.o.o Bijeljina, koje je kao najpovoljniji ponuđač izabrano za vršenje usluga kontrole parkiranja i blokiranja nepropisno parkiranih vozila.