• +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Karađorđeva ulica 33, Bijeljina
  • +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Karađorđeva ulica 33, Bijeljina


Ruiniranoj zgradi Sokolskog doma u Bijeljini izgrađenoj 1929. godine u neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom stilu vraćen je stari sjaj i funkcionalnost.
Izvršena je neophodna sanacija fasade, unutrašnjih zidova, dotrajale stropne konstrukcije, stolarije i stepeništa, zamjena dotrajalih podova, kao i krovne konstrukcije, krovnih pokrivača i dimnjaka.

Sokolski dom u Bijeljini je uglovnica u centru grada, u Ulici Kneza Ive od Semberije, a sagrađen je tridesetih godina prošlog vijeka, kada su u gotovo svim većim gradovima tadašnje Kraljevine Jugoslavije građene zgrade sokolara – vitezova sporta, ali i nacionalnog jačanja i otpora svakoj okupaciji.
Projekat za izgradnju izradio je poznati srpski arhitekta Momir Korunović, predvodnik nacionalnog stila, koji je u periodu između dva svjetska rata širom jugoslovenskih prostora izgradio više od 80 objekata različitih namjena, pretežno crkava, spomen-obilježja, sokolskih domova i pošta.
Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2019. godine proglašen je nacionalnim spomenikom, koji uživaju najviši stepen zaštite u Republici Srpskoj.
Nalazi se na parceli površine 1.143 metra kvadratna koja je u posjedu grada.

J.P. „Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina“ uradilo je kompletan glavni projekat rekonstrukcije, sanacije i adaptacije Sokolskog doma kojim su obuhvaćeni radovi na uređenju fasade i unutrašnjosti objekta, kao i zamjena instalacija vodovoda i kanalizacije, elektro-instalacija, grijanja i ventilacije, sa Ljubinkom Stević, d.i.a. kao glavnim i odgovornim projektantom.
Obnova Sokolskog doma podrazumijevala je sveobuhvatnu sanaciju i rekonstrukciju, a s obzirom na to da se radi o objektu spomeničke vrijednosti ista je izvedena veoma pažLjivo i u svemu uz poštovanje i očuvanje arhitektonsko-oblikovnih, konstruktivnih i funkcionalnih odlika objekta i njegove autentičnosti.
Pored nesporno sportske namjene koju svaki sokolski dom ima kao jednu od bitnih karakteristika, rekonstrukcijom je objektu vraćena i njegova multifunkcionalnost.
Sala je dovedena u stanje da se u njoj ponovo mogu održavati i razne predstave, prvenstveno muzičke, te da može služiti za rad kulturno-umjetničkog društva, hora i slično.
Završeni su i radovi na detaljnoj, konstruktivnoj sanaciji krova, restauraciji i adaptaciji fasade sa vraćanjem autentičnog izgleda objekta, uz upotrebu autentičnih materijala u najvećoj mogućoj mjeri, očuvanjem elemenata fasadne plastike, postojećih prozora, vrata, te vraćanjem elemenata koji su vremenom uklonjeni sa pojedinih dijelova.
Vraćanje autentičnog izgleda podrazumijevalo je i vraćanje uklonjenih dekorativnih elemenata na podovima, zidovima, stepeništu, ogradama, kao i ponovno otvaranje zazidanih otvora vrata i prozora.

Čestitamo svim radnicima stručnog tima J.P. „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, a posebne pohvale idu koleginici Ljubinki Stević, d.i.a, čijim je posebnim angažovanjem kao vođe nadzornog tima nad ovim radovima Sokolski dom vratio svoj autentični izgled i svoju multifunkcionalnost, pa je gradu Bijeljini vraćen jedan autentičan prostor za sadržaje iz oblasti kulture i umjetnosti.

 

Sve slike dobijene su ljubaznošću Bojana Petričevića i njegovog Four pixel studia. Više o Bojanu i njegovom radu možete saznati na https://www.bojanpetricevic.com/

 

U nastavku pogledajte galeriju slika: