• +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Карађорђева улица 33, Бијељина
  • +387 (0)55 208 085
  • office@dirgbn.com
  • Карађорђева улица 33, Бијељина


Руинираној згради Соколског дома у Бијељини изграђеној 1929. године у неовизантијском или српско-византијском стилу враћен је стари сјај и функционалност.
Извршена је неопходна санација фасаде, унутрашњих зидова, дотрајале стропне конструкције, столарије и степеништа, замјена дотрајалих подова, као и кровне конструкције, кровних покривача и димњака.

Соколски дом у Бијељини је угловница у центру града, у Улици Кнеза Иве од Семберије, а саграђен је тридесетих година прошлог вијека, када су у готово свим већим градовима тадашње Краљевине Југославије грађене зграде соколара – витезова спорта, али и националног јачања и отпора свакој окупацији.
Пројекат за изградњу израдио је познати српски архитекта Момир Коруновић, предводник националног стила, који је у периоду између два свјетска рата широм југословенских простора изградио више од 80 објеката различитих намјена, претежно цркава, спомен-обиљежја, соколских домова и пошта.
Одлуком Комисије за очување националних споменика 2019. године проглашен је националним спомеником, који уживају највиши степен заштите у Републици Српској.
Налази се на парцели површине 1.143 метра квадратна која је у посједу града.

Ј.П. „Дирекција за изградњу и развој града Бијељина“ урадило је комплетан главни пројекат реконструкције, санације и адаптације Соколског дома којим су обухваћени радови на уређењу фасаде и унутрашњости објекта, као и замјена инсталација водовода и канализације, електро-инсталација, гријања и вентилације, са Љубинком Стевић, д.и.а. као главним и одговорним пројектантом.
Обнова Соколског дома подразумијевала је свеобухватну санацију и реконструкцију, а с обзиром на то да се ради о објекту споменичке вриједности иста је изведена веома пажЉиво и у свему уз поштовање и очување архитектонско-обликовних, конструктивних и функционалних одлика објекта и његове аутентичности.
Поред неспорно спортске намјене коју сваки соколски дом има као једну од битних карактеристика, реконструкцијом је објекту враћена и његова мултифункционалност.
Сала је доведена у стање да се у њој поново могу одржавати и разне представе, првенствено музичке, те да може служити за рад културно-умјетничког друштва, хора и слично.
Завршени су и радови на детаљној, конструктивној санацији крова, рестаурацији и адаптацији фасаде са враћањем аутентичног изгледа објекта, уз употребу аутентичних материјала у највећој могућој мјери, очувањем елемената фасадне пластике, постојећих прозора, врата, те враћањем елемената који су временом уклоњени са појединих дијелова.
Враћање аутентичног изгледа подразумијевало је и враћање уклоњених декоративних елемената на подовима, зидовима, степеништу, оградама, као и поновно отварање зазиданих отвора врата и прозора.

Честитамо свим радницима стручног тима Ј.П. „Дирекција за изградњу и развој града“ Бијељина који су учествовали у реализацији овог пројекта, а посебне похвале иду колегиници Љубинки Стевић, д.и.а, чијим је посебним ангажовањем као вође надзорног тима над овим радовима Соколски дом вратио свој аутентични изглед и своју мултифункционалност, па је граду Бијељини враћен један аутентичан простор за садржаје из области културе и умјетности.

 

Све слике добијене су љубазношћу Бојана Петричевића и његовог Four pixel studia. Више о Бојану и његовом раду можете сазнати на https://www.bojanpetricevic.com/

 

У наставку погледајте галерију слика: